Kompanija ABB objavila je da uvodi automatizovani sistem za brzo punjenje električnih autobusa koji omogućava da gradski autobusi voze 24/7, što omogućava nultu emisiju CO2 u gradskom autobuskom prevozu.

Fast+charging+robot

Sa automatskim povezivanjem na krov autobusa i tipičnim vremenom punjenja od 4-6 minuta, sistem se lako može integrisati u postojeće autobuske linije postavljanjem brzih punjača na krajnjim tačkama – terminusima, depoima ili stanicama na trasi linije. Modularan dizajn omogućava snagu punjenja od 150 kW, 300 kW ili 450 kW u samo nekoliko minuta, što gradskom autobusu daje dovoljno energije, da u toku dana konstantno prelazi definisanu trasu.

Sa povećanjem nivoa zagađenja vazduha i jačim nastojanjem zajednice da ima ekološki prihvatljiv i čist prevoz, električni gradski autobusi jesu idealna šansa za poboljšanje života u gradovima. Istovremeno se  postiže smanjenje operativnih troškove. ABB automatizovani sistem brzog punjenja rešava ključne probleme za masovnu primenu kao i naglo smanjenje emisije štetnih gasova. Dugo vreme punjenja autobusa i kratki radijus kretanja pripadaju prošlosti.

Praktično rešenje zasnovano na međunarodnim industrijskim standardima

ABB automatski sistem za punjenje je zasnovan na međunarodnom standardu IEC 61851-23, za brzo punjenje električnih vozila. To znači da je projektovan u skladu sa elektrotehnički propisima i da obezbeđuje odgovarajuću sigurnost sistema na lokaciji, a sistemska arhitektura i princip rada su podržani od strane šire zajednice iz oblasti auto industrije. Robusna automatizovana veza se zasniva na pantografu. To je dokazani opšteprihvaćeni sistem koji se koristi najčešće kod vozova, tramvaja i u metrou, ali u ovom slučaju montiran je na moderan infrastrukturni stub. Kada autobus dođe na punjenje ispod pantografa, uspostavlja se bežična veza autobus-punjač i pantograf će ​​automatski biti spušten. Pošto se izvrše svi bezbednosni postupci i provere, sistem će obezbediti da se autobus brzo dopuni.

Charger

Jednostavan isplativ interfejs radi sa bilo kojim električnim autobusom

ABB automatizovano rešenje može da se koristi sa bilo kojim električnim autobusom pod uslovom da ima ispravan kontakt na krovu. Obrnuta pantograf veza omogućava korišćenje isplativog i lakog kontakta na krovu autobusa, koji se sastoji od 4 jednostavna kontakta težine od oko 10 kilograma. Ovo omogućava proizvođačima električnih autobusa smanjenje težine vozila, poboljšanje energetske efikasnosti i nižu cenu električnog autobusa. Atraktivnost i efektnost ovakvog ABB rešenja za brzo punjenje je potvrđena od strane proizvođača električnih autobusa. U julu 2014. godine, ABB je potpisao ugovor o saradnji sa kompanijom Volvo Autobusi i zajedničkom nastupu na tržištu brzog punjenja autobusa. „Veoma smo uzbuđeni zbog ove saradnje, jer ABB automatizovano rešenje jasno pokazuje da brzo punjenje pomaže gradovima i proizvođačima autobusa da postanu uspešni u ponudi nulte emisije gasova autobuskog prevoza u zajednici“, rekao je Urs Waelchli, generalni direktor ABB grupe proizvoda za infrastrukturu za brzo punjenje električnih vozila.

E-Bus+Charger_lowres

Povezivanje i daljinsko upravljanje

Visoka raspoloživost i brz odziv usluge ključni su za punjenje električnih autobusa na visoko frekventnim autobuskim linijama. Automatski brzi punjač se nudi zajedno sa ABB paketom funkcija za povezivanje, uključujući udaljinsku dijagnostiku, daljinsko upravljanje i bežično nadogradiv softver. Sa preko 3000 web-povezanih DC brzih punjača, instaliranih na globalnom nivou, ABB je dokazao da karakteristike softverskog paketa za povezivanje omogućuju vrhunsku raspoloživost i brz odziv usluge, bilo gde u svetu.

ABB brzi sistem punjenja je po prvi put prikazan javnosti na najpoznatijem i najstarijem sajmu „Busworld 2015“ koji se održao 16-21. oktobra, 2015., u Kortrijku, u Belgiji.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Kumodraska 235 , 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.com/