18. novembra u prostorijama  PKS-a održana je 36 međunarodna konferencija pod nazivom 50 godina proizvodnog mašinstva u Srbiji.

pks_DSC0032

U prvom delu prof. Petar Petrović je upoznao prisutne sa razvojem proizvodnog mašinstva u Srbiji. Nakon toga su prof. Bojan Babić (Univerzitet u Beogradu), prof. Milan Zeljković (Univerzitet u Novom Sadu), prof. Miomir Vukićević (Univerzitet u Kragujevcu) i prof. Miroslav Radovanović (Univerzitet u Nišu) govorili o proizvodnom mašinstvu na svojim univerzitetima.

_DSC0038

Radni deo skupa bio je posvećen strateškim aspektima industrijskog i tehnološkog razvoja Srbije i obrazovanja nove generacije inženjera, buduće tehnološke elite i tehnoloških lidera, specijalizovanih za domen novih proizvodnih tehnologija, robotike i mehatronike. Ova mlada generacija inženjera treba da bude nosilac transformativnih procesa u stvaranju nove industrije Srbije i u tom okviru, ekonomskog
oporavka i ukupnog društvenog prosperiteta Srbije na dugoročno održivim osnovama.

Pored Mašinskog fakulteteta Univerziteta u Beogradu – Katedra za proizvodno mašinstvo, Zajednice naučno-istraživačkih institucija proizvodnog mašinstva Srbije i Privredne komore Srbije, kao suorganizatora i domaćina skupa, u organizaciji ovog skupa su aktivno bile angažovane i Akademija inženjerskih nauka Srbije, Privredna komora Beograda, Savez ekonomista Srbije i Inženjerska komora Srbije.

_DSC0034
ICPE2015 konferencija je na jednom mestu okupila preko 250 učesnika iz oblasti inženjerskih nauka, predstavnike velikog broja industrijskih kompanija, predstavnike Vlade Republike Srbije, i eksperte za domen ekonomije i finansiranja industrijskog razvoja. Pored domaćih učesnika, u radu ovog skupa, kao gosti i predavači, učestvovali su ugledni profesori i naučnici iz inostranstva, istraživači i stratezi koji aktivno deluju u oblasti proizvodnih tehnologija.

Kao paralelan, prateći dogadjaj, u auli svečane sale Privredne komore Srbije u kojoj će se održati sve plenarne sednice, bila je organizovana izložba inovativnih proizvoda i tehnologija pod nazivom Manufacturing INNOVATION PitchFAIR. U pitanju je roll-up poster izložba, sa pratećim promotivnim materijalom, na kojoj će kompanije koje ostvaruju svoje poslovne aktivnosti u ekonomskom prostoru Srbije prikazale svoju najnoviju ponudu.

_DSC0054

_DSC0029

_DSC0058

_DSC0051

_DSC0041

_DSC0031