Kada je slovenački proizvođač mašina Vipoll tražio tehnološkog partnera za liniju svojih specijalizovanih mašina za industriju pića, izabrao je kompaniju COPA-DATA. Implementirajući COPA-DATA Zenon softver u svoju opremu za kontrolu i monitoring, Vipoll sada ima odličnu osnovu za razvoj svog udela na tržištu i raspoznavanje svog brenda u Evropi i širom sveta.

COPA-DATA_keyvisual_VIPOLL_SUSDa bi postigli svoj cilj i postali najprepoznatljiviji proizvođači visoko-kvalitetne specijalizovane opreme za industriju pića bilo je potrebno potpuno posvećenje, kao što je istakao direktor Simon Zver: “ Želeli smo da naša kompanija i naši proizvodni programeri postanu tako prepoznatiljivi da Vipoll bude prvi izbor svakome u poslu ko je zainteresovan za kupovinu linija za punjenje ili delova linija. To je izazov koji je iziskivao mnogo truda i rada, ali je u isto vreme pružao puno satisfakcije i motivacije za dalji razvoj. Za nas, COPA-DATA je bio najočigledniji put da to postignemo.”

Vipoll je imao cilj da konsoliduje svoju poziciju na tržištu i probije se na nova tržišta ne samo u Sloveniji već i internacionalno. Ova ambicija je bila snažan impuls za COPA-DATA da započne uspešno biznis partnerstvo sa Vipoll-om.

Početak

Partnerstvo je počelo inicijalnom poslovnom diskusijom u 2011 godini. Obe strane su bile oduševljene potencijalnom novom saradnjom. U toku poslednjih par godnia, Vipoll je uvideo da je Zenon softverska platforma sve uspešnija u prehrambenoj industriji i industriji pića i prepoznao da su kompanije počele da uviđaju velike benefite ovog visoko skalabilnog rešenja.

Prvi put je 2013. Vipoll implementirao Zenon. Korisniku je bilo neophodno da pristupa podacima sa proizvodne linije u pivari. Bilo je neophodno da se korisniku vizuelizuje kompletna linija i da se takođe prikupe svi podaci, da se oni transparentno sačuvaju i učine mu se dostupnima. Fokus je bio usmeren na prikupljanju podataka u skladu sa Weihenstephan standardima. Ovi standardni definišu koji podaci iz proizvodnje moraju da se sačuvaju u punionici i specificiraju način prenosa podataka. Sa ovim zahtevima, Vipoll-ov prvi projekat upravljanja proizvodnom linijom korišćenjem Zenon monitoringa i ergonomilčne kontrole je započeo.

Ergonomičan rad sa Zenonom

Simon Zver nam je rekao, “Naši korisnici su očekivali da vizuelno nadgledaju liniju punjenja perfektno i sa 100% tačnosti. Zenon je morao da zapiše sve što se dešava na svakoj liniji. Svaki pokret, punjenje ili oštećenje boce moraju se zabeležiti kako bi se mogli kasnije analizirati.”

Zenon nudi efikasnost opremi u skladu sa individualnim potrebama svakog korisnika. Prilagođene radne staice su ključ ergonomije i efikasnog rada. Sa Zenonom je lako podesiti projekate u skladu sa individualnim potrebama korisnika, i pre ali i u toku rada linije. Zaposleni u Vipollu su nakon kratkog treninga obučeni da Zenonova error-free kontrola obezbeđuje efektivne operacije opreme. g.Aleksandar Jerić, Vipoll inžinjer projektant, kaže: “Čak i komponente koje su teške za projektovanje u Zenonu se mogu dobiti jednim klikom miša. Za mene, kao tehničkog inžinjera, to je kao da se snovi ostvare! Veoma sam srećan da vidim da sve radi kako i treba.”

COPA-DATA_screen1_VIPOLL_SUSSlika 1: Ekran koji vizuelizuje liniju. Setap recepta omogućava korisniku da odabere novi recept ili da onemogući postojeći.

Za g.Jerića, dizajn i funkcionalnost koju donosi Zenon i Zenonova efikasna kontrola opreme su krucijalne prednosti. To je razlog zašto je Vipoll izabrao da koristi i standardizuje sve po Zenonu, kao što je g.Zver objasnio: “Glavni razlog zašto smo radili sa Zenonom je što je on stabilno i bezbedno okruženje. Samo robusna tehnologija kao što je Zenon može ponuditi tu efikasnost. Korišćenjem udaljenog održavanja i “hot reload” funkcija, Zenon obezbeđuje neprekidno održavanje, a mi možemo kontrolisati i unapređivati proces bez potrebe za restartom i bez zaustavljanja opreme.” Ovo obezbeđuje dostupnost i stabilnost, a u isto vreme očuvava maksimalnu bezbednost poataka, kao što je g.Zver nastavio u objašnjenju: “ Kada apdejtujemo procese ili unosimo u njih promene nema potrebe za zaustavljanjem linije. Jednostavno nije ergonomično da zaustavljamo proizvodnju da bi izvršili promene.”

Kao sve bitniji internacionalni igrač, Vipoll je morao da obrati pažnju na bezbednost i zaštitu sa visokim stepenom ozbiljnosti. Među Vipoll-ovim kupcima su i dobro poznati internacionalni proizvođači napitaka i bez izraženo visokog stepena bezbedonosnoh funkcija, ni jedno upravljanje linijom ne bi ni razmatrali. Zenonova jaka enkripcija mrežnih podataka, sveobuhvatno korisničko upravljanje i jedinstveni bezbedonosni mehanizmi izdvojili su Vipool opremu.

Ugrađujući Zenon, Vipoll oprema radi bezbednije i sigurnije tako da se korisnici mogu pouzdati u opremu i mogu mirno spavati. Vipoll tim je kreirao novu funkciju statusa recepta za svoje korisnike, kako objašnjava g.Jerić: “Ove nove karakteristike su razvijene kao odgovor na zahteve operatera. One porede vrednosti iz recepta sa aktuelnim vrednostima, jer se u toku proizvodnje mogu promeniti mnogi faktori, kao što je recimo uključivanje i isključivanje monitora, itd. Ova funkcionalnost omogućava operateru da vizuelizuje sve te promene i odluči da li da snimi ove promene u recept ili da ih ukloni.”

g.Jerić nastavlja: “Uživao sam u radu sa Zenon-om zbog njegove neverovatne upotrebljivosti i izvrsnih high-tech osobina. Zenonova upotrebljivost smanjuje vreme potrebno za trening i sve je sada efikasna inžinjerija. To je veliki plus za Zenon.”

Za g.Jerića, ovaj pilot projekat je bio izazov. On kaže: “Zenon donosi mnoge out-of-te-box funkcionalnosti. Sve komponente, gradivni blokovi projekta, su već pripremljeni u Zenon-u. Samo sam trebao da uzmem prekonfigurisane komponente i sastavim ih u kompletan projekat od A do Z. Moj posao je bio da adaptiram mašine i kreiram odgovarajuće vizuelizacije.”

COPA-DATA_screen2_VIPOLL_SUSSlika 2. Dijagram podataka. Dijagram prikazuje performanse mašine ili linije korišćenjem dinamičkih promenjivih u Zenonu.

g.Jerić nastavlja: “Naučio sam mnogo od Zenon know-how i to zanje usvojio. Vreme razvoja za ovaj projekat bilo je veoma kratko i stoga, morao sam odmah da krenem na posao. Korišćenjem Zenon demo aplikacije koju sam dobio od COPA-DATA prodajne mreže, uz konsultovanje na Zenon forumu i COPA-DATA tehničke podrške, dobio sam najbolju Zenon podršku koju sam mogao da zamislim.”

Kao vodeća snaga u Vipoll-u, g.Zver je bio zainteresovan za efikasno pojednostavljenje složenosti recepata konvejer sistema koje je zahtevao kupac. Naravno, to nije bio lak zadatak, kako objašnjava g.Jerić: “Ako bi implementirali menadžer recepata (Recipe Group Manager) na sve recepte na PLC sistemu, onda bi njihov broj bio nekoliko stotina. Umesto toga, koristili smo funkcionalnost Zenon-a da pojednostavimo ovaj zahtev. Podelio sam recepte na nekoliko sekcija na PLMS (dijagnostika proizvodne linije). Ovim sam enormno smanjio kompleksnost. Dodatno, naši kupci su dobili fleksibilnost da dodaju nove recepte kada im je to potrebno.”

g.Jerić je adaptirao Zenon za krajnjeg korisnika tako da sada postoji nekoliko putanja kroz konvejere kojim se mogu transportovati različite boce. g.Zver kaže, “Naš kupac je veoma zadovoljan mogućnostima i adaptibilnošću. Postigli smo i prevazišli korisnička očekivanja zahvaljujući Zenon-u. To je zadivljujuće. Mi smo veoma zadovoljni.”

Zenon fleksibilnost za Vipoll

Vipoll je implementirao Zenon softversku tehnologiju u postojeće proizvodno okruženje. Zahvaljujući ugrađenoj Zenon funkcionalnosti, Vipoll je uštedeo inžinjersko vreme i troškove zahvaljujući načinu integracije opreme. Preko 300 različitih komunikacionih protokola je dostupno u COPA-DATA i oni se mogu lako integrisati u postojeću mašinsku opremu i sisteme koje koriste Zenon. Krajnji korisnik više nije na inforacionom pustom ostrvu upravo zahvaljujući Zenonu, već je obezbeđena neprekidna razmena podataka kroz ceo sistem. Ovo je glavna prednost koju je Vipoll ostvario korišćenjem Zenon-a. Zahvaljujući modernoj viziji g.Zvera, Vipoll je apdejtovao opremu na najnovije tehnološke standarde, koristeći postojeću infrastrukturu da bi se obezbedile najviše performanse iz mašine.

Vipoll postignuća sa Zenon tehnologijom

Jedan od Zenon ekrana koju je Vipoll kreirao za svog kupca je dijagram efikasnosti opreme. On korisniku omogućava da analizira performanse linije. Ovo je neophodno da bi pratio događaje kao pto su oštećenja, podešavanja i promene i prikazao ih vizuelno. Korisniku je bitno da može da prati svaku promenu koja se dešava neočekivano, i jasno identifikuje koja je mašina odgovorna za svako usporavanje u procesu.

Novi izazov nazvan “Pametna fabrika napitaka”: Zenon pilot projekat u oblaku

Vipoll je lako ostvario svoje vizije sa Zenon-om. Prilagođavnje Zenon-a svojim mašinama bio je veliki uspeh za kompaniju i sada su spremn da prošire saradnju sa COPA-DATA. Sledeći cilj je jasan: prilagođavanje svih mašina na Weihenstephan standard.

Vipoll je zadovoljan sa COPA-DATA angažmanom i zadovoljstvo mu je da sarađuje sa COPA-DATA na slovenačkom tržištu. Smatraju da će im ova strategija pomoći da postanu internacionalni igrač u industriji napitaka. Integrišući u svoju opremu tako efikasan i visoko funkcionalan softver kao što je Zenon, Vipoll se nada da će sačuvati prednosti koje će mu pomoći da bude prepoznatljiv širom sveta.

g.Zver zaključuje: “Radujemo se razvoju Zenon-a i istražujemo mnoge nove mogućnosti u prehrambenoj i idustriji napitaka. Oduševljeni smo Zenon Cloud mogućnostima. Kao efikasno infrastruktnurno rešenje, očekujemo da će ovo biti jedan od naših novih projekata vrlo skoro. Nove ideje iz COPA-DATA o tome kako da poboljšamo i optimizujemo proizvodnju su uvek dobrodošle.”

Zenon Cloud rešenje je sada nova vruća tema u Vipoll-u i tim se sada priprema da integriše pilot Cloud projekat koji će odvesti Vipoll u srce same “pametne fabrike”.

Vipoll je postigao tri glavna cilja sa Zenonom:

  1. Fleksibilnu industrijsku kontrolu sa kompletnim monitoringom linije
  2. Usaglašenost sa Weihenstephan standardima
  3. Real-time nadgledanje efikasnosti opreme (Overall Equipment Effectiveness – OEE)

Više informacija: EXOR ETI, Bulevar Zorana Đinđića 71/15, 11070 Novi Beograd, Srbija, 011/4077 165  www.exor-eti.rs

Više informacija: COPA-DATA GmbH, http://www.copadata.com